Peidetud saladus

Bharad tahtis mulle täna süüa teha. Lappasime siis rõõmsalt kokaraamatuid ja leidsime ühe, mis pildi peal hirmus isuäratav tundus ja üle mõistuse aeganõudev ega keeruline ei tundunud.
Chhupa Rustum Kebab ehk “peidetud saladuse kebab” leidus liistakas retseptivihikus, mille ahjuga kaasa saime ning oli suupistete nime all. Meie mõtlesime, et kui me neid kahepeale piisavalt palju sööme ja salatit ka kõrvale, küll siis võib õhtusöök ka olla.
Ajasime näpuga järge, tegime nimekirja ja Bharad läks poodi vajalikke koostisosi tooma.

Maitsele kohandatud Chhupa Rustum Kebab
e.
“Peidetud saladuse kebabid”

Vaja läheb:
-pakk minimaisitõlvikuid (originaalretseptis oli spinat, aga kuna ma eriline Popeye ei ole, siis elimineerisin selle koheselt ja asendasin mõnusate krõmpsude tõlvikutega; olen kindel, et konservmais toimib sama hästi)
-100g kodujuustu
-3 suurt kartulit
-100g herneid, keedetud ja purustatud
-3 spl maisijahu
-1/2 tl rohelise tšilli pastat – meie kasutasime tšillikastet ja toimis täitsa toredalt (kellel teravam keel on võib seda rohkem panna)
-1 tl chaat masalat¹
2-3 spl Santa Maria köögiviljapuljongimaitseainet
-100g juustu, väikesteks kuubikuteks lõigatult

Retseptis oli valmistamise ajaks pandud 10 minutit ja siis u 6-7 minutit küpsetamiseks. Tegelikkuses läks kõige ette valmistamiseks mitu tundi – kartulid keeta, asjad hakkida, tänitada…ja lõpuks pätsid voolida. Mingi kiire amps ei ole, aga asi on seda väärt.

Pane kartulid keema, lisa sutike soola ja oota kuni pehmed on. Seejärel tambi pudruks, piima lisada ega vahustada ei ole vaja, lihtsalt ühtlaseks paksuks massiks. Lisa keedetud ja purustatud herned, kodujuust, tšillipasta ja maitseained. Seejärel lisa pisuthaaval maisijahu, kuni saad ühtlase paksu massi.
Teises kausis sega mais ja juustukuubikud – usutavasti võib seda osa painutada täpselt oma maitse järgi – lisada hakitud seeni, hakkliha, brokolit, või mida iganes meeldivat.

Vooli “taignast” sidrunisuurused pallid, uurista sõrmega sinna väike süvend ja lisa lusikaga juustu-maisi täidist. Paki pall uuesti kokku nii et täidis välja ei vaata ja patsuta peos lapikuks.
Laota pätsikesed ahjuplaadile ja tupsuta pealt pisut õliga. Et läigiks!

Ahi kuumuta 200°C ja suska plaat sisse. Meil oli see rõõm ahjus vist 15-20 minutit enne kui asi piisavalt tahe oli, et hambad sisse lüüa. Aga tasub jälgida, millal paistab et on valmis söömiseks, sest koostisosad on juba kõik küpsed ju, nii et ahjutamine on ainult kokku keevitamiseks.

Ja siis (nagu ütles Julia Child):

Bon appétit!

Kartulipesu

Keemisprotsess

Bharad kodustab juustu

Kartulid saavad kooretustatud

Herned saavad pu(d)rustatud

Sõtkub!

Ahjuminekuks valmis!

Ootamisprotsess

Ja njämm!

________________________________________________________________________

¹Chaat masala on siin üsna tavaline maitseainesegu, mis sisaldab muuhulgas soola, kuivatatud mangot, köömneid, musta pipart, piparmünti, ingverit, tšillit, nelki, muskaatpähklit, koriandrit, granaatõunaseemneid ja palju muud põnevat. Seda on üsna keeruline asendada või ise kokku segada, aga võib proovida mingite olemasolevate vürtsisegudega. :)

4 responses

  1. Eriti asjalik ja kobe kokk ikka Sul! Jään järgmisi piltreportaazhe ootama.
    Neid masala´sid on palju sorte vist? Kasutan juba aasta jagu üht ja ei kujutagi ette, et kana ilma selleta võiks süüa.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s